integritate

Respect

Ce înseamnă respectul? Ce ar fi să evităm definițile greoaie, citatele și explicațiile academice? De ce? Pentru că s-ar putea să pierdem esența. Uite ce le-aș răspunde unor copii dacă mi-ar adresa întrebarea de mai sus: Respectul înseamnă: – să saluți – stai, nu te grăbi să afirmi că e foarte ușor să faci acest [...]

Ce înseamnă respectul?

Ce ar fi să evităm definițile greoaie, citatele și explicațiile academice? De ce? Pentru că s-ar putea să pierdem esența.

Uite ce le-aș răspunde unor copii dacă mi-ar adresa întrebarea de mai sus:

Respectul înseamnă:

- să saluți – stai, nu te grăbi să afirmi că e foarte ușor să faci acest lucru. Imaginează-ți, te rog, că ești cu prietenii tăi în centrul satului (acolo unde fiecare încearcă să arate că el e cel mai cool) și apare bunicul tău, om de țară, chiar aduce caprele acasă…

- să vorbești politicos – cele mai populare nume tind să fie mă, bă … îți face plăcere când cineva ți se adresează cu ? nu?! atunci tu de ce o faci? Fiecare avem un nume și ce bine sună în urechile unui om să îți amintești numele lui și să îl strigi pe nume, sau măcar domnule, domnă sau de ce nu băiețelule sau fetițo. Și, ce spui de îmi dai, te rog, în loc de dă-mi, sau poftim în loc de ia? ca să nu mai vorbim de mulțumesc și cu plăcere.

- să nu vorbești peste o altă persoană – cât de bine privesc ochii noștri o persoană care știe când trebuie să tacă sau care are puterea să tacă atunci când altcineva vorbește, chiar dacă ar avea lucruri mai importante de spus decât interlocutorul său?

- să nu te contrazici – e foarte ușor să găsești motive de contrazicere, doar cel puternic alege să tacă, chiar dacă este conștient că ideea lui este mai bună sau că el deține adevărul. Acesta preferă să tacă realizând că o contrazicere poate rupe o prietenie.

- să asculți – dintr-un colț de clasă un îngeraș de fetiță se îndrepta spre mine cu ochii mari, înlăcrimați… „Sufăr de depresie, îmi spunea, deoarece nu pot să vorbesc cu nimeni despre ceea ce mă frământă. La școală fiecare încearcă să se facă auzit, se lovesc mereu…, acasă părinții se ceartă și ei mult, nu prea se înțeleg…” Tu poți să stai tăcut și să asculți o perosană în nevoie?

- să îți respecți adversarul – doi copii luptau într-o competiție. Câștigătorul este… toată sala a privit cum întoarce spatele celui a cărui nume a fost rostit, a închis ochii și a stat în liniște pentru câteva secunde, apoi s-a întors… „Felicitări, ai fost mai bun decât mine. Ma bucur mult că ai câștigat!”

- etc. -

Simplu, nu-i așa? :)

P.S. Dacă ai dori sa adaugi ceva la lista de mai sus, nu ezita sa ne scrii.

(Dacă ai nevoie de ajutor și ai dori să vorbești cu cineva despre situațiile prin care treci, contactează-ne, dorim să te ajutăm cu tot ce ne sta în putință.)